Manchester United

~~~We'll keep the red flag flying high~~~

EM betyg för United spelare

Kategori: Nyheter

                            Van der Sar var den United spelare som hade bäst EM

Nu när EM är slutspelat tänkte jag betygsätta de United spelare som medverkat i mästerskapet.
Endast fem spelare från United blev uttagna till EM. Mycket beroende på att England inte var med. Och flera spelare som är ordinarie i sina landslag fick heller inget EM på meritlistan då deras länder snubblade på målsnöret in till mästerskapet. Medan det fanns spelare som helt enkelt inte platsade i sitt lands trupp, och då tänker jag främst på Louis Saha och Mikael Silvestre som spelat för Frankrike ett flertal gånger tidigare men efter en säsong fylld av skador fanns ingen av dem med i Frankrikes trupp.
Några spelare fanns ändå med och trots att Tomasz Kuszczaks EM blev förstört pgs. skada (Kuszczak är ju i och för sig bara andra målvakt i Polen så han hade väl inte fått spela ändå) så fick Ronaldo, Nani, Van der Sar och Evra alla en del speltid och presterade olika bra för sina respektive länder.

Här kommer min bedömning av spelarna. Varje spelare betygssätts med ett tärningskast (1-6) där varje nummer kan översättas med följande:
1. Underkänd
2. Godkänd
3. Bra
4. Väldigt bra
5. Bland EMs 5 bästa på sin position
6. Bland EMs 5 bästa

Cristiano Ronaldo 2.5
Förväntningarna på Ronaldo inför mästerskapet var enorma efter hans fantastiska säsong i United. Ronaldo fick tyvärr inte det dunder mästerskapet som många hoppats på utan fick nöja sig med bara en riktigt bra match. I de andra matcherna var han bara godkänd men efter en fin insatts mot Tjeckien blir han ändå snäppet över godkänd.

Nani 2.5
Portugals yttermittfält har en otrolig bredd, och trots att Ronaldo, Simao och Quaresma på förhand verkade som spelare som Scolari skulle välja före Nani fick han ändå speltid i tre av Portugals fyra matcher (En från start). Han var nära att bli målskytt vid några tillfällen, framför allt mot Schweiz i sista gruppspelsmatchen då han hade några chanser. Men han fick nöja sig med en assist mot Tyskland. I hård konkurens gjorde han i alla fall ett klart godkänt mästerskap.  

Patrice Evra 2
EMs största flopp är nog Frankrike. De är i alla fall en het kandidat till det. Patrice Evra fick nöja sig med en bänkplats i Frankrikes öppningsmatch, men fick sedan två matcher från start i de andra två gruppspelsmatcherna. Frankrikes försvarsspel var inte bra någonstans men det var inte pga. Evra som Frankrike läckte bakåt. Han gjorde inte bort sig, men stod inte heller för några stordåd så Uniteds vänsterback blir bara godkänd.

Edwin Van der Sar 5
Gjorde ett ruggigt bra gruppspel där han visade att han trots sin ålder är bland världseliten bland målvakter. Han hade ingen höjdar match mot Ryssland, vilket mycket berodde på ett fantastiskt spel av Guus Hiddinks mannar. Men det var knappast Van der Sars fel att Holland inte räckte längre än till kvartsfinal och han var absolut bland EMs topp 5 målvakter.

Tomasz Kuszczak 
Spelade inte och betygssätts därför inte.

De här betygen ger ett snitt på 3, en siffra som hade blivit mycket lägre om inte Van der Sar gjort ett bra mästerskap.
Vilket bevisar att det var inget bra EM sett i United ögon.
Förhoppningsvis kvalar England in till VM 2010 och vi får då se ett betydligt bredare utbud United spelare, och gärna med högre betyg.

Är det dags att släppa Ronaldo? Och vem ska då ersätta?

Kategori: Nyheter

                            Old Trafford eller Santigo Bernabeu för Ronaldo nästa säsong?

Sagan om Cristiano Ronaldo kommer aldrig att ta slut förän han verkligen skriver på för Real Madrid, om han nu gör det.
Att ersätta världens bästa spelare är inte det lättaste en fotbollstränare kan göra i sin karriär. Men att tvinga en spelare att spela matcher för en klubb är inte det smartaste en fotbollstränare kan göra heller. Därför är det ingen lätt sits Sir Alex Ferguson sitter i om Ronaldo verkligen har bestämt sig för att hans framtid är på Santiago Bernabeu. För mig så är det absolut bästa om Ferguson kan få Ronaldo på andra tankar än dom som förmodligen snurrar runt i hans huvud. Att övertyga honom om att han inte kan få det bättre än han har det i United. Samtidigt som han erbjuder en liten löneökning för att övertyga honom helt. Skulle detta inte fungera. Och Ronaldo verkligen står fast vid att han spelat sin sista match för United så har Ferguson två val, varav det ena låter väldigt fel för mig.
Antingen kräver de en enorm summa pengar för Ronaldo (över en miljard efter svenska mätningar) och säljer honom. Har då råd med flera spelare så att de kan ersätta Ronaldo, förstärka på ytterbackspositionen och handla in en anfallare. Eller så gör de som Ferguson utryckt sig i media och tvingar Ronaldo att stanna, placerar han i värsta fall på bänken i reservlaget, och låter han sitta där. Vilket skulle innebära att hans värde skulle sjunka enormt, och det är väl skapligt korkat att förlora flera hundra miljoner bara för att man ska visa vad man menar. Och skulle det vara så att Ronaldo stannar i United mot sin vilja men ändå presterar tillräckligt för att få mycket speltid så kommer han ju aldrig att göra en lika bra säsong som senast om han spelar i ett lag som han inte ens vill spela för, vilket också kommer att göra att hans värde kan sjunka enormt mycket, och United kan då få svårt att hitta en ersättare av samma kvalitè som de kanske kan om de släpper Ronaldo nu. Allra helst hoppas man att Ronaldo inser att det inte finns någon bättre plats att spela fotboll på än Old Trafford. Men har vi sett Ronaldo i en röd tröja nummer sju för sista gången så måste han ersättas, men i så fall av vem?

Listan kan göras lång. United kommer inte hitta en spelare som är bättre än Ronaldo. Inte lika bra heller. Men spelare som är mer än tillräckligt bra för att kunna ersätta honom finns det. Här är en lista på spelare jag skulle kunna tänka mig i United kommande säsong om Ronaldo lämnar (Ingen speciell ordning).
 
1. Bastian Schweinsteiger
2. Franck Ribery
3. Robinho
4. Lukas Podolski
5. Wesley Sneijder
6. Ricardo Quaresma


Någon du saknar på listan? Skriv i kommentarerna.

Igång på RIKTIGT

Kategori: Nyheter

Nu är manchesterunited.blogg.se igång, på riktigt. Och nu kommer det inte vara som tidigare att det presenteras endast nyheter på sidan, utan mest tankar från mig själv (och gärna från er också om ni kommenterar), men även spelarbetyg och givetvis kommer det väl bakas in en och annan nyhet också mm.
Sprid gärna bloggen till andra och kommentera gärna så kan det bli lite diskussion också!

///Kristian