Manchester United

~~~We'll keep the red flag flying high~~~

Tre poäng med Clattenburg i fokus

Kategori: Nyheter

 
Det blev för första gången på tio år tre härliga poäng på the Bridge igår när United vann en ganska konstig match mot Chelsea. Matchöppningen var ganska väntad tycker jag. Lagen kände lite på varandra, inte speciellt mycket målchanser. Mycket spel på mittplan och båda lagen hade perioder där de rullade bollen. Många spelare gjorde det bra, fast utan att egentligen hitta på något fantasifullt, något oväntat (läs Cleverley, Carrick). Fast där mellan det där väntade spelet small det till i Chelsea nätet två gånger om. Två ganska snarlika mål där van Persie får krediteras för det ena och David Luiz rumpa för det som öppnade målskyttet redan i tredje matchminuten.
 
Läser ni här så såg ni troligtvis matchen så jag ska inte göra en matchrapport av det utan ge min åsikt på några situationer som det blivit snack om i efterhand.
 
- Ivanovic utvisning. Knappast det som det varit mest snack om men det har ändå nämnts. Visst, Ashley Young gör ett å annat simhopp med jämna mellanrum, dock var det här inte ett av dem. Ivanovic krokar lite olyckligt i Young, som annars är i princip fri med Cech. Resultat, rött kort. Glasklart. Snacket i efterhand blir nog överdrivet då många i sin iver att gnälla på domaren häver ut sig att Chelsea fick två oförtjänt röda kort, trots att det första var helt riktigt.
 
- Torres utvisning. Kan mycket väl vara en filmning, helt klart en överdrift. Gult kort? Njaaa, en del av mig vill säga ja eftersom filmningar borde bestraffas lika hårt som annat fusk som t.ex. tröjdragningar. Problemet för Clattenburg i det här blir dock att eftersom det är så sällan som varningar delas ut för filmingar så blir det lite väl hårt att dela ut ett gult för något som kanske inte ens är en filmning. Vi kommer nog aldrig få reda på om det var Evans som hade ner Torres eller spanjoren som la sig.
 
- Valencias gula kort. Liknande situation som Torres där Valencia får tveksamt gult för filmning, dock är det väl helt uppenbart här att Mikel har ner honom? Visades inte så många repriser på det men där tycker jag United skulle haft frispark och att Mikel till och med skulle haft sitt andra gula. Clattenburg kände kanske på sig att han var fel ute i Torres situationen och letade lite upprättelse här.
 
- David Luiz hands. Strax innan Chelsea kvitterade till 2-2 styrde David Luiz, mycket tydligt, bollen lugnt och fint, rakt i famnen på Cech. Med handen. En halvmeter ut från kroppen. Om handen inte varit där så hade Valencias inlägg varit påväg rakt in i farozonen för Chelsea. Straff? Problematiken här är regelverket då detta kan bedömas som ofrivilligt eftersom bollen söker handen och Luiz (beroende av hur nära han är bollen/Valencia) inte hinner reagera. Vilket, väl, gör det regelrätt att inte blåsa. Men som även gör, enligt mig, regeln helt usel. Straff ska det vara, oavsett om det krävs att regelboken får sig ett liten förändring.
 
- Chicharitos mål. Ja, det är väl offside. Men det är nog den tajtaste offside jag någonsin sett. Bollen spelas in hårt, ärtan springer åt ett håll medan fyra Chelsea spelare springer åt ett annat, och där någonstans ska man se om han är onside eller offside? Rörelserna är så snabba att det går inte ens att se när Viasat visar reprisbilder då jag tycker att bollen INTE har lämnat foten på Rafael när bilden är frusen och Chicharito är offside. Mycket, mycket tajt. Går verkligen inte att beskylla linjemannen för att han, möjligtvis, hade fel i den situationen.
 
Sista snackisen efter matchen har varit Clattenburgs eventuella rasistiska uttryckelse mot Mata och/eller Mikel. Han ska tydligen ha uttryckt sig nedvärderande, eventuellt även rasistiskt, i alla fall åt Mata, dock inte så att spanjoren själv hört det men andra spelare. Intressant (eller jobbigt?) att följa utvecklingen i den historien.
Clattenburg kommer i alla fall inte döma något i nästa Premier League omgång.
 
Imorgon är det dags för Chelsea igen, ojoj vilket revanchlusta de kommer att ha. Kommer bli fantastiskt spännande!
 
 

Tuff vecka på Stamford Bridge

Kategori: Nyheter

Ska börja med att nämna David de Gea lite lätt. Målvakten som det ryktats att han vill hem till Spanien av olika anledningar och att Real Madrid skulle vara sugna för att ge Casillas konkurrens, där det sistnämnda låter extremt löjligt. De Gea sa nyligen i en intervju dock att detta inte är aktuellt utan att han trivs gott i United. 
"Kampen om att vara förstamålvakt har gjort mig extra motiverad till att spela bra", sa han angående det döda loppet mellan Lindegaard och spanjolen. 
 
Om några timmar så kommer en av säsongens absolut svåraste matcher. Chelsea på Stamford Bridge. Obehagligt spännande kommer det som vanligt bli. Minns ni matchen förra året? 3-3, och på tal om de Gea, minns ni matchen minns ni säkert monsterräddningen han gjorde på Matas frispark i matchens sista minuter. Otroligt bra fotbollsmatch. Då lämnade man matchen, som Unitedsupporter, med ett litet leende på läpparna. Dock har det inte varit mycket av den varan på Stamford Bridge den senaste tiden för Uniteds del. Vi har en  seger där borta för inte så länge sedan, men det har dock inte varit i ligan på ganska många år. 2002 får vi sträcka oss tillbaka till för att hitta en Premier League seger borta mot Chelsea för Uniteds del. Senaste segern kom dock i Champions League under 2011. 
Men i ligan var det som sagt ett tag sedan. 
Ska vi vända lite på statistiken så har Chelsea dock inte vunnit mot United på de fem senaste försöken. Två raka hemmasegrar i ligan, två raka Champions League segrar samt det oavgjorda resultatet från ifjol gör det faktiskt så fint att United gått segrande ur 4 av de 5 senaste mötena med Chelsea. DET klingar vackert inför matchen i eftermiddag. 
 
Kagawa är skadad och blir borta i ca 3-4 veckor i en knäskada likt den Ashley Young precis kommit tillbaka ifrån. Bortsett från Vidic och Phil Jones så ska dock United truppen vara intakt eftersom Chris Smalling nu varit tillbaka i full träning en kortare period. 
 
ALL IN på the Bridge ikväll så ser vi till att plocka in lite av de där fyra poängen ryssarna har på oss. Och sedan börjar vi ladda batterierna eftersom Chelsea står på motsatt planhalva även på onsdag. Då i ligacupen. 
COME ON REDS!

Landslagsuppehållets väntan

Kategori: Nyheter

Spanien - Frankrike, Polen - England, Tyskland - Sverige osv. På pappret låter det häftigt, hade det varit VM hade det varit häftigt. Fast nu är det VM kval. Ett form av playoff som ska bestämma vilka som får vara med och leka om drygt 21 månader. Jag går inte riktigt igång på kvalet. Känns mest som en ledig helg från vad man är van vid. Jäklar vad mycket roligare det är att se Newcastle - United än Färöarna - Sverige. Med det sagt ska det tilläggas att det inte var helt fel att se matchen i Berlin igår kväll. Men i största allmänhet känns kvalet som en enda väntan på nästa helg när DET drar igång igen. Det där roliga på helgen.
 
Det har ju varit uppe diskussion lite lätt hur man eventuellt skulle kunna lägga om VM/EM kvalen för att slippa de här avbrotten i ligaspelet som framförallt klubbarna inte tycker om. Skicka iväg sina mångmiljonsklimpar till något litet land som man inte visste existerade för att vinna 6-0 och kanske slå upp någpt och förstöra de närmsta månaderna. En jätte, och helt befogad, skräck för storklubbarna i Europa.
Dock ska de ju spelas och jag satt och tänkte lite på att om kvalet skulle göras om så hade det kanske gått att göra ett stort avbrott i ligaspelet på drygt en månad och dunka in ett kval där. Alltså kompimera ihop alla matcherna och köra kvalet under en intensiv period istället för att sprida ut det flera gånger. Kan sitta här och göra en lista på för och nackdelar som blir bra lång men det blir nog smärre intressant. En positiv grej är att vi slipper flera avbrott i ligaspelet, samt att klubbarna slipper bekymra sig över att klaga hos landslagen för att en viktig spelare ska tvingas spela någon, på förhand nästintill vunnen, match mot Andorra. Att få loss spelare till ett "större" kval hade varit lättare.
En tanke, fast det kanske blir lättare att ha det som det är idag. Mer krångel att börja ändra tänka om.
 
I lite tills helgen kickar igång kan vi njuta av en "gammal" bild från förra helgens drabbning mot Newcastle:
 
Ashley Young, skadad som han då var (ska vara tillbaka i spel väldigt snart dock) åkte upp och stod med United fansen när Newcastle spelades ut. Ser ut att trivas gott mitt i Red Army. Lite sång nästa gång Ashley så är du 100%!
 

Att alltid öppna med baklängesmål

Kategori: Nyheter

På nio spelade matcher i ligan, ligacupen och Champions League så har United släppt in mål först i hela sex matcher. Då ska man också komma ihåg att vi vänt och vunnit fyra av de sex, vilket är väldigt starkt gjort. Men samtidigt har det blivit två förluster, både mot Everton och Tottenham, trots att i den senare matchen kändes det som att vändningen var runt hörnet. Mot både Liverpool och Sothampton blev det två mycket sena segrar i matcher som lika gärna kunde slutat oavgjort istället.
Satt och tänkte vad det kan bero på men har ärligt talat inte kommit fram till något vettigt. Det är ofta tidigt i matchen som motståndarlaget har gjort ett ledningsmål så den gamla termen att "vara vaken från början" kanske passar bra in. Det mest logiska jag kan komma fram till är att motståndarlaget av vetskapen om att mot United måste man gå in och göra en riktigt bra insats från början till slut och medan United fortfarande känner lite på matchen så lägger motståndarna (läs Southampton, Cluf, Fulham, Spurs) i högsta växeln.
 
Som sagt så har det löst sig i flera av matcherna men senast i ligan mot Spurs fick vi smaka på första hemmaförlusten mot London laget på 23 år. Obehagligt scenario. Jag trodde fram tills tilläggstiden hela tiden att vi skulle få in en boll och få med oss en pinne, samt bibehålla den goda statistiken mot Spurs. Men det ville sig inte, trots att Rooney, van Persie, Welbeck och Chicharito var på planen på slutet. Medan Spurs inte hade en forward på planen då Dawson kom in för Defoe och Clint Dempsey tidigare lämnat för Sigurdsson. Boll i både ribba och stolpe, friläge för van Persie, och nog skulle vi ha fått med oss en straff, men in i mål ville inte bollen.
Att ta med sig från matchen mot Spurs:
+PLUS+
*Trycket som skapas på slutet är, trots uteblivet mål, riktigt bra.
*Paul Scholes, tycker att det mesta som gick genom honom såg bra ut. Väldigt sällan en dålig passning och många gånger dom bollarna som det bara är Scholes som kan slå.
*Rafael har varit väldigt bra på sistone och jag tycker han stack ut mot Spurs. Bra fart på kanten, vann mycket boll, bra åt båda hållen.
 
-MINUS-
*Tre baklängesmål på Old Trafford. Horribelt.
*Passiviteten vid målen, det ser långsamt ut och första målet vet jag inte om samtliga spelare förstått att matchen är igångblåst.
*Ryan Giggs. Ingen bra match av Walesaren som fick en halvlek på sig. Slog bort mycket och såg allmänt ofokuserad ut.
 
Att ta med sig från matchen mot Basel i veckan.
+PLUS+
*Återigen en stark vändning, trots tidigt underläge.
*Än så länge, pga Rooney skada, har vi inte fått se så mycket av samarbetet Rooney-van Persie. Men två assist av engelsmannen till van Persies två mål igår. Det gillas!
*Tom Cleverley, riktigt bra match. Sliter rejält utan boll och visar samtidigt väldigt fin bollbehandling många gånger.
*Anderson, får ett litet extra plus i kanten idag för ett spel med bollen som jag cycker stack ut lite. Mer oväntade grejer än vad man är van vid.
 
-MINUS-
*Tidigt insläppt mål igen, jobbigt att så ofta "börja" en match i underläge.
*Evra, kommer konstigt in i några situationer. Borde kanske ha lite mer understöd i någon av dem, men då är kommunikationen viktig. Ingen plask match på något sätt men jag förväntar mig lite mer.
 
För att avsluta positivt så ska vi ta med oss att det blivit sex poäng på inledande två matcherna i Champions League. Härligt!